Üyelik Girişi
Hava Durumu
Takvim
Balcı Remzi Vurdum

 

Ön-Em Oto

OKULUMUZDA ATIK YAĞ TOPLAMA ETKİNLİĞİ



Köyümüz okulunda Çevre Kulübü öğrencileri "Atık Yağ Toplama Etkinliği" başlattı. Etkinlik için okula 1 adet Atık Yağ Bidonu konuldu. Evde kızartmaşlardan çıkan atık yağlarınızı kesinlikle lavaboya boşaltmayınız. Atık yağlarınız bir pet şişeye koyarak okulumuzdaki bidona bırakabililirsiniz. Bu şekilde çevremizin korunmasına, çocuklarınızın daha temiz su içmesine katkıda bulunabilirsiniz.

TÜM TAYAKADIN KÖYLÜLERİMİZİ ETKİNLİĞİMİZ KATILMAYA DAVET EDİYORUZ.

TAYAKADIN ŞEHİT CEM HAVALE İLK/ORTA OKULU ÇEVRE KULÜBÜ ÖĞRENCİLERİ

1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor

 

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Bunun yaklaşık 350.000 tonu bitkisel yağ atığı olarak tüketilemez hale gelir. Su ve toprağa karışması halinde çevreye ciddi zarar veren bitkisel atık yağlar, evsel atık su kirliliğinin de % 25’ini oluşturuyor. 

Peki atık yağ nedir? Çevreye nasıl zararlar veriyor? İşte 7 soruda atık yağ kullanımı ve geri dönüşümü….

5)    Atık yağları ne yapmalıyız?

Kızartma yağları, plastik, metal vb. farklı biriktirme kaplarında biriktirilerek Çevre ve Orman Bakanlığı ya da belediyelerin atık toplama merkezlerine gönderilebilir. Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine göre bitkisel atık yağların geri kazanımı, bitkisel atık yağların Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan çevre lisansı almış geri kazanım tesisleri tarafından geri dönüştürülür.

Belediyeler tarafından belirlenmiş atık yap toplama merkezlerine temizcevreengelsizhayat.org adresinden ve 444 9 929 telefonundan ulaşılabilir. 

Yönetmelik gereğince; lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, motel ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerlerden çıkan bu atık yağlar İstanbul’da Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan lisans almış firmalar tarafından toplanması gerekmektedir. Lisanslı taşıma aracı; beyaz renkte ve araç kasasının veya tankının her iki yüzünde yeşil renkte, dikey yüksekliği en az 20 cm olan Bitkisel Atık Yağ Taşıma Aracı ibaresi bulunacaktır. Taşıma araçlarının kasa veya tankları; sızdırmaz, koku önleyen ve kolaylıkla temizlenebilir bir sisteme sahip olması zorunludur.

6)    Toplanan atık yağlar ne yapılıyor?

Toplanan bitkisel atık yağlar fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek biodizel yakıta dönüştürülmekte ve dizel motorlarda yakılarak imha edilir.

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine göre bitkisel atık yağların geri kazanımı, bitkisel atık yağların Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan çevre lisansı almış geri kazanım tesisleri tarafından toplanarak endüstride kullanılacak yarı mamul (külçe sabun, stearin, kimya sanayinde kullanılacak hammadde ve benzeri) ve ürün (sabun, biyodizel ve benzeri) ürünlerin elde edilmesinde kullanılır. 

 



2011 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam120
Toplam Ziyaret453271
Saat
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231