Üyelik Girişi
Hava Durumu
Takvim
Balcı Remzi Vurdum

 

Ön-Em Oto

TARIM İLAÇLARINA DİKKAT!

 

  

      Havalar bu gün yarın ısınacak bir telaş başlayacak, Önümüz ilkbahar ilaçlamanın ve gübrelemenin artacağı dönemler.  Köyümüzde de bazen tarım ilaçların bağlı zehirlenmeler ve bilinçsiz kullanım sorunu her köyde olduğu gibi var. Bunun yanında düşündüğümüzde, genç yaşta kanser vakalarının artması uzun vadede zirai ilaçların kullanımıyla bir ilgisi olabilir mi?  Bizleri zirai ilaçları kullanırken nasıl önlem almalıyız? Ya da yeterince önlem alıyoruz mu? Gibi sorular akla geliyor. 

TARIM İLAÇLARINA İYİ YÖNDEN BAKTIĞIMIZDA;

Ülkemizde nüfusun hızla artmasına ve sanayimizin gelişmesine karşın bitkisel üretime ayrılan toprak alanları son noktasına varmıştır. Bu topraklar yerleşim alanları ve sanayi kuruluşları nedeniyle gün geçtikçe biraz daha azalmaktadır. İşte bu nedenlerle üretimde verim artışını sağlamak ve yüksek kalitede ürün elde etmek zorundayız.

 Dünyanın ana besin kaynağını bitkiler teşkil etmektedir. Ancak bütün canlı varlıklarda olduğu gibi, bitkiler de pek çok hastalık ve zararlıya karşı hassastırlar. Kültür bitkilerine zarar veren hastalık, zararlı ve yabancı otlara karsı mücadele yöntemleri için;·        Kimyasal mücadele, ·        Kültürel önlemler, biyolojik ve biyoteknolojik mücadele,·        Fiziksel ve mekanik mücadele, entegre mücadele, tahmin ve erken uyarı, karantina ·        Sertifikasyon önlemlerini kapsamaktadırKimyasal mücadele(Zirai ilaçla) yöntemler içinde; % 95’in üzerinde bir paya sahiptir. Diğer mücadele yöntemlerinin bazı sınırlı ve belirli konular dışında uzun süreli güvence vermemektedir. Aslında zirai mücadele içerisinde, zirai mücadele ilacı kullanımı en son düşünülmesi gereken yol olmalıdır.Peki bu mücadeleyi kimler ve hangi kurumlar yapar?·        Devlet Mücadelesi·        Devlet Yardımı Mücadelesi·        Demonstrasyonlar·        Yönetimli çiftçi Mücadelesi·        Örnek Entegre Çiftçi Mücadelesi Kimyasal mücadele de kullanılan maddelere tarım ilaçları veya diğer isimleri ile bitki koruma ürünleri veya pestisitler adı verilmektedir. Bazıları(INSEKTISIT (BÖCEK İLACI),HERBİSİT (OT İLACI), FUNGUSİT (MANTAR İLACI) vb)Tarım ilaçları kısaca bitkilerin üretimi, depolama ve taşınmaları esnasında zarar veren herhangi bir zararlıyı (hastalık etmenleri, zararlılar-böcekler ve yabancı otları yok ederek) kontrol etmek ve bunların zararlarını önlemek üzere uygulanan madde veya maddeler karışımıdır. 

Tarım ilaçlarının önemini ülkemiz için sayısal olarak ifade etmek istersek örneğin; bugün tarımsal ürünlerimizin toplam değeri yıllara göre 28-30 milyar dolar civarında tahmin edilmektedir. Tarım ilacı kullanılmadığı takdirde ortalama ürün kaybının % 65 civarında olabileceği tahmin edilmektedir.

 OLAYA SAĞLIK , BİLİNÇSİZ KULLANIM YÖNÜNDEN BAKARSAK DURUM DEĞİŞMEKTEDİR. 

Zirai mücadele ilaçları, özellikle bilinçsiz ve hatalı kullanıldığında gerek insan sağlığına ve gerekse uygulandığı çevreye olumsuz etkilerde bulunabilmektedir. Bunun nedeni zirai mücadele ilaçlarının genelde zehirli (toksik) maddelerden oluşmuş olmasındandır. Bunların olumsuz etkileri, hava, su ve toprak yoluyla başta insan olmak üzere, çiftlik hayvanlarına, balarılarına, kuşlara, balıklara, yaban hayvanlarına ve faydalı böcekler üzerine olmaktadır.

 ŞUNU UNUTMAYALIM

·       Zirai mücadele ilaçları sadece ve sadece bitkilerde ve bitkisel ürünlerde kullanılır..

·      İlaçlama yapacak kişilerin yaptıkları işin önemini bilmeleri gerekir.

·         Tarım alanlarında hastalık ve zararlılarla mücadelede kullanılan kimyasal bileşiklerin doğada parçalanmaması durumunda, insan bünyesine ulaştığında dozlarının üzerindeyse kansere neden olacağı gibi ani ölümlere de yol açabileceği ortadadır.

·       Tarım ilaçları kullanımı bilinçsizce yapıldığından günümüzde artık tartışılmaya başlanmıştır.·                              Kontakt etkili ilaçların kutularının üzerinde ilacın bitkide kalma süresi yazmaktadır. Ancak ülkemizde hiçbir zaman buna uyulmamakta ve hasat belirlenen tarihten önce yapılmaktadır.

·     Dikkatsizlik sonucu ve özellikle de başka şişelerin içine konulan zirai mücadele ilaçlarının yemeklerde yağ, su veya tuz yerine kullanıldığını veya içildiğini ve çok acı sonuçlar verdiğini radyo ve TV’de dinliyor gazetelerden okuyoruz Bazı ek yönetmeliler ve yasalar yürürlüğe ve uygulamaya girmiştir.  

  • Örneğin; Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Kimyasal Maddelerle Çalınmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik
  • Tarım Bakanlığı Koruma kontrol Genel Müdürlüğü bu konuda çalışmalar yürütmektedir.

       Zirai ilaçların reçete ile alınıp tarif edildiği şekliyle kullanılması gerekmektedir. Bitki koruma ürünlerinin reçeteli satış usul ve esasları hakkında yönetmelik 12.06.2009 tarih ve 27256 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

   

ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARI İLE ZEHİRLENME

Zirai mücadele ilaçlarından meydana gelen zehirlenme olayları genellikle bilgisizlik, dikkatsizlik ve önemsememe sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için çok dikkatli davranmalı ve bazı önlemler almalıyız.

 

Zirai mücadele ilaçlarından zehirlenme olayları sadece ilaçlama sırasında olmuyor. Bazı bölge ve yörelerimizde zirai mücadele ilaçlarının bit, pire öldürmek için baş veya vücuda sürüldüğünü, hayvanlarda kullanıldığını duyuyoruz. Bu durum, zehirli bir maddenin doğrudan vücut ile temas etmesine neden olmaktadır ve son derece tehlikelidir. Çünkü zirai mücadele ilaçlarının deriden vücudun içine girmesi çok kolaydır.

  

-ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARININ İNSAN VÜCUDUNA GİRİŞ YOLLARI

 Zirai mücadele ilaçlarının içerisindeki zehirli maddeler insan vücuduna; deri, ağız, ve solunum yolu ile girerler.

-ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zirai mücadele ilaçlarının uygulanması sırasında gerekli dikkat gösterilirse insan sağlığı yönünden çok önemli bir problem ortaya çıkmaz. Ancak alınan tedbirlere rağmen zehirlenme söz konusu olabilir ve bu durumda hafiften şiddetliye kadar değişen zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.

Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz.

Hafif zehirlenmelerde; baş ağrısı, bitkinlik, deri tahrişi, iştah kaybetme, baş dönmesi, sinirlilik, bulantı, terleme, ishal, göz tahrişi, susuzluk hissi, burun-boğaz yanması, eklem ağrısı görülebilir.

Orta şiddetteki zehirlenmelerde; bulantı, titreme, aşırı tükürük salgısı, bulanık görme, boğaz ve göğüste sıkışma hissi, nefes alma güçlüğü, deride kızartı veya sararma, karın krampları, kusma, ishal, gözlerde sulanma, aşırı terleme, hızlı kalp atışı şeklinde belirtilere rastlanmaktadır.

Şiddetli zehirlenmelerde ise; kusma, reflekslerde kayıp, nefes alamama, kontrol edilemeyen kas seğirmeleri, ateş, aşırı susama, solunumda gittikçe artan hızlanma gibi belirtiler görülebilmektedir.

 

 

-ZEHİRLENME DURUMUNDA NE YAPILIR?

Kullanmadan önce de, bir zehirlenme durumunda da zirai mücadele ilacı etiketinin dikkatlice okunması çok önemlidir. ilk yardım olarak neler yapmamız gerekiyor, şimdi bunları görelim.

lk olarak yapılması gereken, zehirlenen şahısın ilaçlı sahadan derhal uzaklaştırılarak temiz, sakin ve havadar bir yere alınması ve dinlenmesinin sağlanmasıdır. Genel olarak zirai mücadele ilacının vücuda giriş şekline göre ilk yardım tedbirleri farklılık göstermektedir.

Eğer deri yoluyla örneğin bir kişinin üzerine dökülmesi sonucu zehirlenme söz konusu olmuşsa yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz. Bulaşık giysiler hemen çıkarılmalı ve vücudun zirai mücadele ilacıyla bulaşık kısmı önce bol su ile, daha sonra da sabun ve su ile yıkanmalıdır. Bunlar yapıldıktan sonra ya temiz bir giysi giydirilmeli veya battaniyeye sarılarak doktor beklenmelidir. Göze sıçraması durumunda ise göz kapakları açık olacak şekilde en az 10 dakika bol ve temiz suyla yıkanmalı ve mümkünse bir göz doktoruna gösterilmelidir.

UNUTMAYIN !
İlaçla zehir arasındaki fark: DOZ!

Aşağıdaki örnek uygulama her yer de olmalı yarınlarımız ve torunlarımız için! “Edirne,Uzunköprü ilçesi,Balaban Köyünde Zirai İlaç Kaplarının toplandığı bir bina yapıldı.Çiftçiler kullanılan ilaç kaplarını Doğaya atmak yerine,getirip bu binaya bırakıyorlar.Daha sonra toplanılan (her türlü zehirli ilaç kapları,yabancı ot ilacı kapları vs.)atık malzemeler İstanbul dan gelecek atık toplayan bir firmaya teslim edilecek.”  

Güzel bir uygulama diğer köylere de örnek olması  dileğiyle Tayakadın köyü bunu neden başarmasın?

Depozite zirai ilaçlar kaplarına  getirilmesi durumunda daha az kurt kuş zehirlenir. Sularımız daha az kirlenir.

Konularla ilgili bol kaynak var ancak biz burada konuya kısaca değindik

  “HERŞEY TAYAKADIN İÇİN” 

 Recep TAŞKIRAN Kaynaklar

1.      Kimya sanayi Özel ihtisas komisyonu raporu Tarım ilaçlarıAlt komisyonu raporu

2.      Nisan 2001 Ankara

3.      www.agaclar.net/forum/showthread.php%...

4.      ww.tarimkutuphanesi.com/



4359 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam136
Toplam Ziyaret453953
Saat
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.316232.4457
Euro34.624434.7632