Üyelik Girişi
Hava Durumu
Takvim
Balcı Remzi Vurdum

 

Ön-Em Oto

YAĞMUR DUASI NİÇİN YAPILIR?...

   

      Kendimi bildim bilesi köyümüzde ve çevre köylerde yağmur duaları yapılmaktadır. Genel de ilkbahar aylarında yapılan yağmur duası nedir, niçin yapılır bunlara cevap aramak istiyorum. Bu konuda Köy hocamızın da katkısı  olursa ileride daha iyi olur.

Yağmur duasıyla ilgili bilim insanları da birçok araştırmalar yapmışlardır. Bunlardan birisine  bakacak olursak; 

 “Dünyanın neresinde olursa olsun, suya ve bilhassa yağmura ihtiyaç gösteren memleketlerde gerekli olan yağışı sağlamak amacıyla  çeşitli yollara başvurulmaktadır…Memleketimizde yapılan yağmur törenlerine değişik isimler verilmekle beraber, genel olarak, hepsine birden yağmur duası denilmektedir.

  

       Halk inancına göre, yağmuru yağdıran tek kuvvet, Allah'tır. Fakat, bazı insanların yaptıkları hareketler yüzünden Allah kullarından yağmuru esirgemektedir. Bu suretle kuraklık meydana gelmekte, halk susuzluk ve açlıktan kırılmaktadır. Acaba halkın yapmaması lâzım gelen bu hareketlerin esası nedir? halkın yapmaması lâzım gelen bu hareketlerin esaslar 4 kısıma ayırarak incelenir.

1- Dinsel a) Hak emrini dinlememe,b) Dinsel görevleri yerine getirmeme…

2- Ahlaki a) Adam öldürme,b) Küçüklerin büyüklere saygısızlığı…

3- Ekonomik a) Kasapların ihtiyaçtan fazla et kesmeleri. 

4- Menşeleri bilinmiyen a) Mezarlığa, imamın camideki seccadesinin altına ekmek kırıntıları atmak,b) Ekmekten insan tasvircikleri yaparak bunları mezar ve apteshanelere atmak…”(1) 

 Türkiye’de farklı bölgelerde genelde yapılan yağmur duaları 

       Halk tarafından yapılan yağmur duası törenleri (3) kısımdaincelemek mümkündür:1) Törenlerin hazırlık ve yürüyüş safhası,2) Törenlerin uygulama safhası,3) Törenlerin ziyafet ve bitiş safhası. Törenlerin hazırlık ve yürüyüş safhası : Bu safhayı da ikiye ayırmak suretiyleçalışmamıza devam edeceğiz.

 1.1) Hazırlık merhalesi : Bu merhalede iki cins işleme şahit olmaktayız:

1.11) Dinsel işlemler,1 .l2) Dinsel olmayan işlemler.

1.11) Dinsel işlemler: aşağıdaki motiflerden teşekkül etmiştir.

a) Oruç tutma,b) Mevlut okutma.c) Camide toplanma…

1.l2) Dinsel olmayan işlemler :a) Çakıl, taş, kum ve nohut toplama,b) Suya kavrulmuş tuz atma,,c) Yeni evlileri suya atma,d) Birden fazla karılı kimselerin ayakkabılarını ıslatma… 

 1.1) Dinsel işlemler :a) Oruç : Yağmur duası törenlerinde tesbit edilen oruç tamamen dinselmahiyettedir.b) Mevlüt : Tamamen dinsel özelliktedir.c) Camide toplanma : Tamamen dinsel ölçüde olmaktadır.Bu üç ayrı hareket, yapılacak yağmur törenlerinin daha etkili olmalarınısağlamak amacıyla yapılmaktadır.d) Taşa dua okuma : Kum, çakıl şeklinde olan bu taşlar, yağmur duasıtörenlerinin uygulama kısmında bazı işlemlere tabi tutulduktan sonra suya atılacaktır… 

 Yağmur duasına dinsel açıdan bakarsak; 

       “Yağmur kesilir, rahmet durur, bazı cahil insanlarımız “Yağmur duasına çıkalım yalvaralım der, aman kuraklık gelmesin, yağmur gelsin, yoksa öleceğiz vs” der, bazı yerlerde dağlara çıkılıp yağmur duaları yapılır, hatta yağmur yağmazsa, yağmur yapan imamlara, hocalara, “Hocam, sende iş yokmuş, sen nasıl hocasın” vs. denilir. Haşa!.. Yağmur duası da, bir Şeair-i İslamiye’dendir. Çok önemli biri ibadettir. Her ibadetin bir vakti vardır. Kuşluk namazı, kuşluk vaktinde kılınır. Peki, yağmur duasının vakti ne zamandır? Yağmur duasının vakti, yağmur yağmadığı zamandır. Yağmur yağmadığı, kuraklık olduğu zaman, yağmur duası ibadetinin vakti girer. Yağmur duası yapılır. Bu ibadette, “Aman Allah’ım yağmur yağdır, yağmur yağmazsa öleceğiz” diye bir tabir olamaz. İbadetin vakti girmiştir. Biz ibadetimizi gerektiği ölçüde yaparız. Allah ya yağdırır veya yağdırmaz. O, Allah’ın bileceği bir iş. Bizim haddimize düşmez.  

 Peki, yağmur duasını ne için yaparız? Yağmurun yağması için mi? Hayır, sırf Allah rızası için, yağmur duası ibadetinin vakti girdiği içinBiz, sırf Allah’ın rızası için gerekeni yaparız. Biz niçin neticeye karışalım! İnsanları hidayete erdirecek Allah’tır (İnsanları hidayete erdirmek kolay mı? Sadece bir kişilik ümmeti olan peygamberler bile gelmiştir. Ama, hiç bir zaman yılmamışlardır). Aynen onun gibi, biz sırf Allah rızası için yağmur duamızı da yapalım. Ancak, sonucu Hak Tealâ Azze ve Cell hazretlerine bırakalım. Allah, herşeyin hayırlısını verir. (2) Muhtarlığımızın öncülüğünde, her sene devamlı yapılan yağmur duası, köy halkı arasında yardımlaşma, imece sistemi çalışması, kardeşlik duygularının çoğaldığı en büyük köy organizasyonlarından biridir.Köy halkı, çevre köylerden gelen yaklaşık 3000-4000 kişiyle birlikte Yağmur Tepesi ne çıkarak, yağış için dualar eder. Köylüler, gözlerini gökyüzünden ayırmadan yağmur bulutlarını beklemeye başlarlar.Duadan sonra da herkesin katıldığı bir ziyafet verilir.

Köyümüzün Yağmur Duası da, 24 NİSAN PAZAR Günü Saat 11:00' da yapılacağı sitemizde de yayınlandı. Köy muhtarlığına şimdiden kolay gelsin hayırlı olmasını diliyorum.  

 Recep TAŞKIRAN 

 Kaynakça: 1. Doç. Dr. Orhan ACIPAYAMLI Türkiye'de yağmur duası 2.  http://www.guncelyorum.com/2007/01/19/yagmur-duasi-nedir-nicin-yapilir/    



Yorum Yaz - Arşiv      16 kez okundu


2511 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam118
Toplam Ziyaret454674
Saat
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479