Üyelik Girişi
Hava Durumu
Takvim
Balcı Remzi Vurdum

 

Ön-Em Oto

1990 YILI TAYAKADIN ŞENLİKLERİ...

 

"Orta Asya’nın Nevruz’u Trakya’da Mart Dokuzu adıyla yeni bir kimlik bulur. Cemrelerin düşmesinden Haziran başına kadar olan uzunca bir süre boyunca, yoğruldukları kültüre göre isimlendirilen daha birçok bahar kutlamasına sahne olacaktır Trakya.  Hıdırellez ismi bilinirliği ile ön plana çıksa da; yeşerdiği kültür ortamına, beslendikleri kaynağa, kutlandıkları yere ve zamana göre farklılıklar gösteren daha pek çok bahar kutlamasına ev sahipliği yapar Trakya.  Dallık, Hıdırellez, Kakava, Tayakadın Şenlikleri, Tepre Şenlikleri.... "

Üstteki yazı www.trakyagezi.com adresinden alınmıştır. İnternette gezinirken bu siteye rastladım. Trakyanın gezilecek yerlerini, yemeklerini, tarihi mekanlarını, geleneklerini, kısaca kültürünü tanıtan bir site. Bu sitede Hıdırellez bölümünde "Tayakadın Şenlikleri" diye bir yazıya rastladım. Köyde yaptığım araştırmada, İsmet KORKMAZ'ın geçici muhtarlığı zamanında, 1990 yılı Haziran ayında yapılmış bu şenlik. Yalnız 1 kez yapılabilmiş. Yapılan şenlik küçük bir KIRKPINAR gibi olmuş. Ama zamanın baş pehlivanları katılmış. Hüseyin ÇOKAL, Arap Mustafa gibi ünlü güreşçiler katılmış. Kırkpınar güreşlerini üst üste 3 kez kazanan, "acı bir kuvveti var " denilen Denizli'li Hüseyin ÇOKAL 1.ci olmuş. Cazgırlığı Suakacağından Nihat Bey yapmış.

Güreşlerin ayrıntısını eski muhtar İsmet KORKMAZ 'dan dinleyelim. "1989 muhtarlık seçimlerinde rahmetli Kadir EKMISIR 3. kez muhtar seçildi. Ben de yanında aza olarak heyete girdim. 1990 yılının başlarında Muhtar Kadir EKMISIR vefat etti. Ben ara seçimlere kadar muhtar vekili oldum. Haziran ayında Kırkpınar öncesinde Tayakadın Güreş Şenlikleri düzenledik. Organizatör Lalapaşa'dan Nihat adında biriydi. Başpehlivanlardan Hüseyin Çokal, Arap Mustafa ve Balıkesir'li Hüseyin gibi ünlü güreşçiler de vardı. Birçok boyda güreşler yapıldı. Bizim köyden Evren İnce'de küçük boylarda güreşti ve 2.ci oldu. Şenliğimize Balkan Göçmeni Ünlü Türkücü Arif ŞENTÜRK, şarkıcı Ayşe TUNALI'da  katıldı. Köyümüz için güzel bir organizasyondu. Ben yapılan ara seçimlerde aday olmadım. Mustafa EKMISIR muhtar oldu. Sonraki yıllar bu şenlik devam ettirilemedi. Devam ettirilseydi köyümüz adına çok güzel bir etkinlik olacaktı. Bu etkinlik köyümüz tarihinde güzel bir anı olarak kalacaktır. Size bu şenliği hatırlattığınız için teşekkür ederim."

ARAŞTIRAN VE HABER YAPAN : NECMETTİN KIYICI



2024 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam41
Toplam Ziyaret454015
Saat
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.316232.4457
Euro34.624434.7632