Üyelik Girişi
Hava Durumu
Takvim
Balcı Remzi Vurdum

 

Ön-Em Oto
Necmettin KIYICI
necmettinkiyici@budakdoganca.com
TAYAKADIN KÖYÜ YAĞMUR DUASI
24/04/2011

      2001-2010 yılları arasında Edirne Ferah İlköğretim Okulu müdürlüğü yaptım. Ferah İÖO.na Barutluk ve Nişancıpaşa mahalleleri dışında 10 köy taşımalı olarak geliyordu. Hasanağa, Hıdırağa, Hacıumur, Karabulut, Karayusuf, Kayapa, Küçükdöllük, Menekşesofular, Yenikadın ve Uzgaç Köyleri. 9 yıl boyunca yetişebildiğim kadarıyla bu köylerin yağmur dualarına katıldım. Halen de haberim olursa katılmaktayım. Bu köylerde öğrenci velilerinin dışında birçok köylü vatandaşımız ile tanışma fırsatı buldum. 
      Köylerimizde Yağmur Duaları artık Geleneksel bir hal almış durumdadır. Tayakadın köyünde kaçıncısı yapıldı bilmiyorum ama bu organizasyonlarda amaç , dini ritüelin yanında   insanların birbirleri ile kaynaşmasıdır. Belki bir yıl boyunca birbirlerini görmeyen insanlar, yağmur dualarında karşılaşmakta ve hasret gidermektedirler. Gerek komşu köylerle gerekse daha uzak köylerle dostluk ilişkileri daha da gelişmektedir.
      Bugün de Tayakadın Köyümüzde yağmur duası yapıldı. Babamla birlikte geldik. Tayakadın’da ilk kez Yağmur Duasına katıldım. Saat 11:30’da köye geldik. Muhtar ve azalar saat 11:00’da misafirleri karşılamak için Muhtarlık binasının dış tarafında sıra olmuşlar gelen misafirleri karşılıyorlardı. Saat 12:00’de Köy Camiinde Mevlüt okunmaya başladı. Bu arada gelen misafirlerin bir kısmı mevlüdü dinlemeye camiye gidiyorlar, bir kısmı da Köy kahvesinde dinliyorlardı. Tabi bu arada sohbetler de ediliyordu. Seçimlerin yakın olması dolayısı ile siyasi partilerin ilgisi büyük oldu. Hemen hemen tüm siyasi parti yönetimleri oradaydılar. Ayrıca bazı milletvekili adayları da yağmur Duasında Tayakadın’lılar ile beraberdiler. Belediye Başkan Yardımcısı Murat Muratoğlu eşi ve çocuklarıyla birlikte geldi. Ziraat Odası, Trakya Birlik temsilcileri, Esnaf ve Kefalet Odası Başkan ve Yöneticileri, Borsa yöneticileri hep buradaydılar. Çevre köy muhtarlarımız buradaydı. Menekşesofular Köyü Muhtarı Şinasi Hayırlı’yı çoktandır görmemiştim. Burada gördüm, sohbet edip hasret giderdik. Sazlıdere ve Üyüklütatar muhtarlarıyla tanıştık. Diğer gelen muhtarları tanıyordum zaten. Köy muhtarlarının yanında Nişancıpaşa mahallesi muhtarı İrfan Deniz , Şükrüpaşa mahallesi muhtarı İrfan Tasmalı, Kaleiçi Dilaverbey mahallesi muhtarı köylüm, akrabam, arkadaşım Necmettin Ersaçmış’ da köyümüzdeydi.
      Mevlüt bitiminde öğlen namazına geçildi. Namazdan sonra topluca araçlarla Yağmur Duasının yapılacağı “Yağmur Tepe” denilen alanın alt tarafındaki çimenlik alana gidildi. Özel aracı olmayanları köy minübüsleri alana taşıdılar. Köylülerin büyük bir kısmı eşleri ve çocukları ile birlikte yağmur duası alanına gelmişlerdi. Köy büyük olunca, dışarıdan da fazla katılım olunca Yağmur Duası alanında çok büyük bir kalabalık vardı. Çok güzel bir manzara vardı. Sanki orası bir panayır yeri gibiydi. Misafirler için masalar dizilmişti. Hava da çok güzel olduğundan masada yer bulamayanlar, çimlere oturdular. Aslında en güzeli çimlere oturmak. Eskiden yağmur dualarında masa falan olmazdı, herkes çimlere otururdu. 
      1970 yılında bizim tarafın köyleri yani Sırpsındığ Nahiyesi köyleri (Budakdoğanca, Kemalköy, Ahı Köy, Uzgaç Karabulut, Ekmekçi, Sarayakpınar, İsmailçe) Karabulut köyünde birlikte yapmışlardı yağmur duasını. Traktörlerle Karabulut köyüne gittik. Kaşıkları kaybetmeyelim diye babama verdik. O zaman plastik kaşık, tabak yoktu. Neyse sinilerle pilavlar geldi. 8 köy bir arada olunca çok kalabalıktı. Babamı bulamadık. Amcaoğlunda bir kaşık vardı. Sırayla hepimiz aynı kaşıkla yemek zorunda kaldık. Herkese tabak falan yok, bir siniye en az 10 kişi kaşık sallıyordu.
      Köy İmamı Hayri ÖZER ve Edirne Müftüsü birlikte Yağmur Duasını yaptılar. Yağmur duasından sonra pilav dağıtımına geçildi.  Dün organizasyon çok güzeldi. Her şey düzenliydi. Kimse saatlerce pilav beklemedi. Dağıtıcı arkadaşlar sırayla herkese kısa sürede pilavları yetiştirdiler.  Yağmur duasından sonra yarım saat sürmedi herkes pilavlarını yemişti bile. Muhtardan aldığım bilgiye göre 700 kg. pirinçten pilav yapılmış. Tabi bir de içinde eti de var. Herkese bol bol yetti. İsteyen 2.ci tabak pilavını da yedi.
      Kısacası Tayakadın için güzel bir gündü. Başta Köy Muhtarlığı olmak üzere Organizasyon Komitesini ve pilav dağıtan genç arkadaşlarımızı kutluyorum. Tayakadın Köyüne yakışan bir organizasyon gerçekleşti. Bu tür güzelliklerin devam etmesi dileğiyle….



2509 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

yağmur duası     29/04/2011 11:45

Tayakadındaki yağmur duasını gerçekten güzel anlatmışsın hocam... eline diline sağlık....Tayakadın köylüler gerçekten bütün köylere örnek.... elele verdikleri zaman yapamıyacaklar iş olamaz.. Sporda, cenazede,düğünlerde önemli günlerde hep birlikte olmamız dileğiyle... teşekkürler hocam...
Recep TAŞKIRAN

Yazarın diğer yazıları

Elveda Tayakadın - 01/07/2019
Elveda Tayakadın
Muallim Mustafa ÇALIK - 09/03/2013
Muallim Mustafa ÇALIK
Yeni Eğitim Sistemi ve Okulumuz - 25/09/2012
Yeni Eğitim Sistemi ve Okulumuz
23 Nisan Bayramını Kutladık - 24/04/2012
23 Nisan Bayramını Kutladık
Cumhuriyet Bayramı - 04/11/2011
Cumhuriyet Bayramı
23 Nisan Bayramı Konuşması - 27/04/2011
23 Nisan Bayramı Konuşması
ESKİ KÖY YAŞAMI VE MUTLULUK - 13/02/2011
Ne güzeldi eskiden köy yaşamı
Karne Yaşam Başarısı Değildir... - 24/01/2011
Karne Yaşam Başarısı Değildir...
KÖYÜMÜZÜN WEB SİTESİ - 27/12/2010
KÖYÜMÜZÜN WEB SİTESİ
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam21
Toplam Ziyaret453172
Saat
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382